Kaiho ja Unhola

5.7.2020

                         Pikku tyttönä, Leena Vainio, 2020, öljyväri kankaalle, 90 x 72cm.

 

 

Tiedote näyttelystäni syyskuussa 2020 Raumalla:

 

Leena Vainio 

Kaiho ja unhola

Sepän Talo 1.9.-12.9.2020

avoinna ti-to 12-18, pe-la 12-15.

Sepän Talo, Alfredinkatu 3, Rauma.

 

 

”Mutta kun menneistä ajoista ei enää ole jäljellä mitään ihmisen kuoltua, esineitten tuhouduttua, elävät pitkään yksin haju ja maku, muita hauraammat mutta elinvoimaisemmat, aineettomammat, sitkeimmät, uskollisimmat, ja ne elävät kuin sielut, muistavat, odottavat, toivovat kaiken muun raunioilla, kannattavat murtumatta, melkein olemattomana hiukkasena muiston valtavaa rakennelmaa” (Marcel Proust, Kadonnutta aikaa etsimässä, Combray, 1919.)

 

 

Tämä näyttely kertoo varhaisista lapsuuden muistoista. Teosten lähtökohtina ovat olleet muistikuvat ja niihin liittyvär vanhat esineet, valokuvat ja maisemat. Teoksissa ovat mukana esimerkiksi aikoinaan Raumalla asuneet isovanhempani Vilma ja Aku.

 

Maalaan vesiliukoisilla öljyväreillä aiheesta riippuen joko abstrakteja tai esittäviä teoksia. Installaatioissa käytän usein keveitä, ihoa vasten olevia materiaaleja, esimerkiksi liinavaatteita. Toisinaan teoksissa on mukana kirjontaa ja isoäitini ompelemia liinavaatteita tai asusteita. Vilma oli ompelija.

 

Olen pirkanmaalainen kuvataiteilija AMK. Teen parhaillaan kuvataiteen YAMK -tutkintoa Kankaanpään Taidekoulussa, SAMK. Tutkin taiteellisessa työskentelyssäni ja kirjallisessa opinnäytteessäni varhaisia, unenomaisia lapsuusmuistoja. Olen syntynyt ja viettänyt lapsuus- ja kouluvuoteni Raumalla. Teen täällä myös kirjallista opinnäytetyötäni ja taiteellista tutkimustani Raumars -residenssitaiteilijana elo-syyskuussa 2020.

 

Mielentilat, alitajunta, unet ja haavoittuvuus ovat keskeisiä teemoja työskentelyssäni.

Varhaisimmissa muistoissa ovat läsnä kaikki nuo elementit. Miksi jotkut muistikuvat ovat kirkkaita ja tarkkoja? Miksi niin paljon on täysin unohtunut? Mikä muistoissa on toisten kertomaa, kuvista pääteltyä, uneksittua? Mistään ei voi olla ihan varma. Se on herkullinen lähtökohta taiteelliselle työlle.

 

Kangasalla kesäkuussa 2020,

Leena Vainio

kuvataiteilija AMK

0408618415

www.leenavainio.com

 

 

------

 

Saudad&Oblivion is the title of my upcoming exhibition at Sepän Talo, Rauma, September 2020.

Please reload

Artblurred / Artsumu blog

Archive
Please reload

Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon