top of page

Tuntuma

Leena Vainio

TUNTUMA

Galleria Uusi Kipinä, Kulma

Kymintie 1, 15140 Lahti

avoinna ti-pe klo 12-18 ja la-su klo 16-18

16.1.–3.2.2019

Lehtikullan syvä ja väkevä mutta samalla kiiltävä ja läikkyvä väri häikäisee. Hauraat kultalehdet hajoavat käsiin. Olen nelivuotias ja haltioissani. Muistan yhä elävästi isoisän kirjoituspöydän laatikoitten ihmeellisen sisällön. Pappa oli kivimies ja lehtikulta tarkoitettu hautakivien kultauksiin. Maalauksessa Lapsuuden kesät kullankeltainen väri on osa lapsuutta. Värin sekoittaminen luo saman haltioitumisen kuin lehtikullan ihmettely lapsena.

Sairastuttuani 2017 rintasyöpään olen taiteessani käsitellyt trauman kokemusta ja toipumista. Kun olen herkimmilläni ja hauraimmillani kaipaan haltioitumista, valoa ja kirkkautta. Maalaan niitä kohti. Valo nousee pimeydestä, väri kerrostuu paksuiksi värimassoiksi kohti valkoisuutta. Tuntuma väriin on käsin kosketeltava. Toisinaan teen värilammikoita ja haen musteen läpikuultavuutta. Kun lisään väriin kultapigmenttiä ihmettelen kullan välkettä ja elävyyttä niin kuin lapsena.

Värikerrokset risteilevät kankaalla ja luovat tiloja. Toisinaan siirryn konkreettisesti tilaan ja teen installaatioita. Installaatiotyöskentelyssäni käytän usein keveitä ja luonnonläheisiä materiaaleja, esimerkiksi pellavakuituja, lankoja ja lakanoita. Ne ovat herkkiä, hauraita ja sitkeitä – omakuvia jo sellaisenaan.

Muistot, mielentilat ja haavoittuvuus ovat aina olleet taidetyöskentelyni keskeisiä teemoja, esimerkiksi yksityisnäyttelyni Porissa Poriginal Galleriassa 2018 ja Tampereella Studio Mältinrannassa 2017. Olen vuosittain osallistunut yhteisnäyttelyihin, viimeksi Passio –näyttely Galleria Rongassa Tampereella 2018 sekä kutsunäyttely Kohtauspaikkana Kangasala Kimmo Pyykkö -Taidemuseossa 2017. Olen Tampereen Taiteilijaseuran ja Avarataide Ry.n jäsen. Toimin Baren Baren –taideryhmässä vuodesta 2011. Ryhmällä on ollut vuosittain näyttelyitä ja työpajoja.

Tervetuloa näyttelyyni!

Leena Vainio

kuvataiteilija AMK

gsm: 040 8618415

e.mail: lmvainio@gmail.com

www.leenavainio.com

Lapsuuden kesät ( Summers of Childhood ) 2018, akryyli- ja öljyväri kankaalle, 280 x 105cm.

About my upcoming solo exhibition TUNTUMA ( Feel)

Gallery Uusi Kipinä in Lahti

I mix colors. It is like a meditation. I work intensively and intuitively. Layers on canvas formulate depth and surface; they are mirror images of mind. There are echoes of vulnerability and fragility. And there are happiness and joy.

These works are made during the period I have, so it fortunately seems right now, survived breast cancer. Recently I have been searching for brightness and beauty both in my art work and life.

Artblurred / Artsumu blog

Archive
Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page