top of page

Milk&Honey

Leena Vainio

Milk & Honey

12.5.-29.5.2018

PORIGINAL GALLERIA Pori


Värien sekoittaminen on meditatiivista ja johdattelee vaistonvaraiseen ja keskittyneeseen maalaamiseen. Koko kehosta lähtevä siveltimen liike muodostaa kankaalle värikerroksia ja tiloja. Kankaalle peilautuu niin elämän hauraus ja haavoittuvuus kuin riemu ja onnikin. Välillä siirryn konkreettisesti tilaan ja teen installaatioita ja performansseja. Materiaalin tuntu ja kosketus väriin on minulle tärkeää kaikessa taidetyössäni. Installaatioissa käytän usein keveitä ja luonnonläheisiä materiaaleja, esimerkiksi pellavakuituja, lankoja ja lakanoita.

Keväästä 2017 alkaen olen työskentelyssäni käsitellyt rintasyöpään sairastumiseni sekä toipumiseni aiheuttamia äärimmäisiä tunteita kuten pelkoa, vihaa, surua, toivoa ja iloa.

Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin

5 000 naista, joka kahdeksas suomalainen nainen ja noin viisitoista miestä ( rintasyöpä.fi). Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Heistä valtaosa parantuu kokonaan. Joka viides paikallinen rintasyöpä uusiutuu hoitojen jälkeen. Joskus rintasyöpä voi uusiutua vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluttua. (Syöpäsäätiö). Suomessa rintasyöpään kuolee vuosittain yli 800 naista. (Tilastokeskus).

Suomessa rintasyövän hoito on tehokasta. Sairastumiseen liittyvä trauman käsittely ja ihmisen kokonaisvaltainen hoito jää kuitenkin taka-alalle. Tämän näyttelykokonaisuuden ei kuitenkaan ole tarkoitus olla sairaskertomus, vaan mielen peilausta, hengitystä, liikettä ja väriä. Abstrakti ilmaisu irrottaa teokset henkilökohtaisesta kokemuksestani katsojalle samaistuttavaan värin, tilan ja tunteen kokemukseen. Vaistonvarainen ei-esittävä työskentely on minulle luontevaa ja vapauttavaa.

Ihmisen ja luonnon haavoittuvuus ovat olleet aiempienkin näyttelyitteni teemoina. Yksityisnäyttelyitäni on ollut esimerkiksi Tampereella Studio Mältinrannassa 2017 ja Jyväskylässä Galleria Beckerissä 2016. Olen osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin, viimeisimpinä Kohtauspaikkana Kangasala -näyttely Kimmo Pyykkö Taidemuseossa 2017 ja Taitoliiton Pistot –näyttely CraftCornerissa Helsingissä ja Suomen Käsityön museon Näytönpaikassa Jyväskylässä 2018.

Toimin Baren Baren -taideryhmässä ja olen Avarataide Ry.n ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen sekä Taidemaalariliiton kokelasjäsen.

Kangasalla huhtikuussa 2018

Leena Vainio

kuvataiteilija AMK


.....

I mix colors. It is like a meditation. I work intensively and intuitively. Layers on canvas formulate depth and surface; they are mirror images of mind. There are echoes of vulnerability and fragility. And there are happiness and joy.

These works are made during 2017-2018. That is the year I have lived with -and hopefully survived- breast cancer. The works tell about the ultimate feelings of trauma and healing.

Artblurred / Artsumu blog

Archive
Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page