top of page

Portfolio 2023

Remains

Mitä jäljelle jää

Galleria Gjutars, Vantaa

2.-25.8.2023

Viimeisin yksityisnäyttelyni oli kesällä 2023 Vantaalla. Käsittelen näyttelyn teoksissa  luopumista ja menetyksiä. Ne  nostattavat nostalgiaa, surua ja vihaakin. Esiin voi tulla myös kiihkeä kauneuden kaipuu. Läsnä ovat katoavaisuus ja hetkellisyys. Teemoja käsitellään eri tekniikoin - ikään kuin eri näkökulmista.Teokset ovat vuosilta 2019-2023.

 

Tuotantoni koostuu maalauksista ja installaatioista. Tutkin mm.traumaa, muistia ja kuolemaa eri keinoin. Tekniikka- ja materiaalivalinnat liittyvät kiinteästi teemoihini.Kokonaisuudet nivoutuvat yhtenäisiksi työskentelemällä dialogissa, vuorotellen eri teosten, tekniikoitten ja materiaalien välillä.

 

Installaatioissa on keveitä materiaaleja kuten ihoa vasten käärinliinamaisesti olevia vanhoja valkoisia liinavaatteita, joilla jo itsessään on oma historiansa. Ne ovat intiimisti iholla ja niissä näkyy eletty elämä. Tällä tavoin toteutetut työt ovat herkkiä ja kuvastavat elämän haurautta.

 

Maalauksissa kerrostuu väriä ja tiloja.Niissä näkyy värin tutkiminen, katoavaisuuden, kehollisuuden ja toivon tematiikka. Maalausten lähtökohtina voivat olla esimerkiksi jääkuutioitten sisään jäädytetyt objektit ja Philp Glassin musiikki.

Unessa lennän

Vanha, kellastunut lakana on intiimi, iholla oleva materiaali. Käärinliinanomaisena se muistuttaa katoavaisuudesta. Pellavakuitu on herkkä, sitkeä ja omapäinen materiaali, joka liittyy myös karjalaiseen taustaani:  pellava on omakuvallista. Karjalaisessa  kulttuurissa pellava oli tärkeä viljelykasvi ja tekstiilien raaka-aine. Näistä materiaaleista koostuvat sekatekniikkateokseni ja keveät installaationi. Esimerkkiteokset ovat vuosilta 2013-2020.

Songs of Liquid Days

 Päiväkirjastani:

Työhuoneella on esillä parin viime vuoden ajalta valokuviani jääkuutioista. Olen värjännyt vettä ja jäädyttänyt kuutioihin erilaisia objekteja: kasvien osia, metallinpaloja, kiviä. Katson jään läpi kulkevaa valoa ja  sen sisällä olevia mikrokosmoksia. Pienet maailmat muistuttavat siitä, mitä jäätiköillä tapahtuu. Ajattelen ja kuuntelen Philip Glassin Glassworks, Metamorphosis ja Etydi -teoksia. Niissä kuulen ja näen samat elementit kuin jääkuutioissa. Läsnä on katoavaisuus, herkkyys ja kauneus. Kummallinen kaiho siitä miten hetkellistä elämä on. Maalaan kuin viimeistä päivää.

bottom of page