top of page
lVM1UkEV_edited_edited.jpg

About Us

Siirtoväki

Siirtoväki -näyttely tulee esille Raumalle vuonna 2025. Näyttelykokonaisuuteen tulee yhteensä 10-15 evakkojen kasvokuvaa sisältävää lakanaa, kasvikuiduista ja savesta tehty, ammuksia kuvaava installaatio sekä Ammus ja Sytytin Oy.n vanhassa tehdaskiinteistössä kuvattu tanssivideo. Työskentelyn edetessä on alkanut muotoutua myös tuntemattomien evakoitten kasvokuvista mustavalkoinen kokonaisuus sekä karjalaista kulttuuria, esimerkiksi ornamentiikkaa ja värejä, käsittelevä kokonaisuus. Näistä kokonaisuuksista näyttelyyn valikoituu sinne parhaiten sopivat. Työskentelyn lähtökohtina ovat mm. museoilta ja yksityisiltä ihmisiltä saadut valokuvat ja tarinat.

Projektin taiteilijat:

kuvataiteilija Leena Vainio, joka tekee teoskokonaisuudet:  Evakot, Ammukset, Tuntemattomat ja Ornamentit.

Tanssivideon tekijät ovat tanssija/koreografit  Linda Kuha ja Sini Muranen, säveltäjä/muusikko Anne-Mari Kivimäki ja videokuvaaja Tuulia Soininen.

Tekijöitten esittelyt ja cv:t 

Photo 20.9.2023, 13.34_edited.jpg

Projektin tarkoitus ja merkitys

Näyttely tuo esiin sotaa paenneiden ihmisten kasvot, heidän tarinansa ja äänensä. Tämä kaikki on tapahtunut Suomessa vain 80 vuotta sitten. Ja tämä kaikki on juuri nyt ajankohtaista Ukrainan ja Lähi-Idän sotien takia. Projekti tuo esiin evakkoina Raumalle 1940 -luvulla sotaa paenneiden ihmisten kohtalot kuvaa, liikettä ja musiikkia sisältäväksi tilalliseksi kokonaisuudeksi. Yleisö voi kokea ajallisesti ja taiteellisesti monikerroksisen kokonaisuuden eri aistien välityksellä. Siirtoväki -projekti on eri taiteen lajeja ja kulttuurihistoriaa yhdistävä, omintakeinen, monipuolinen ja harvinainen projekti. 

Teoskokonaisuudet

bottom of page